First minute alebo Last minute dovolenky?

Dovolenka stojí nemalé peniaze a hoci si ju chceme čo najviac užiť, tak prvá vec, nad ktorou premýšľame – hneď po destinácii je spôsob ako čo najviac ušetriť. Každý z ľudí, ktorí sa chystajú na dovolenku určite počul pojmy ako last minute a first minute. Mnoho ľudí však medzi týmito variantmi nepociťuje rozdiel. Oba typy sú spojené s nižšou cenou, a preto sú pre nás ihneď príťažlivejšie – ale napriek tomu sú medzi nimi rozdiely.

Lacná dovolenka pri mori

First minute dovolenky

Veľa ľudí preferuje kúpu zájazdu či dovolenky doslova na prvú chvíľu. Väčšinou sa jedná o kúpu ešte skôr ako vôbec vyjdú katalógy s ponukami zájazdov. Úplne prvé katalógy vychádzajú v období októbra a už v tejto chvíli majú niektorí jasno v tom, kam chcú vyraziť. Pri first minute dovolenkách je nutné naplánovať si cestu veľmi dopredu a to často aj na rádovo niekoľko mesiacov. Platí tu pravidlo, že čím skôr zájazd objednáte, tým viac na ňom ušetríte. Áno, to je nesporná výhoda first minute dovoleniek. Väčšina ľudí dáva tejto variante prednosť aj kvôli deťom, pretože first minute ponúka dovolenku pre dieťa zadarmo.

Ďalšou, ale nemenej dôležitou výhodou je veľký výber. Ak sa rozhodnete kúpiť dovolenku s predstihom, takmer ihneď po uvedení ponúk, tak si budete môcť vybrať v naozaj širokom spektre dovoleniek a zájazdov. Ak chcete ušetriť – často aj výraznú časť peňazí, tak popremýšľajte o first minute dovolenkách. Ak budete mať už dopredu jasno, akú krajinu či ostrov chcete navštíviť, tak odľahčíte svojej peňaženke naozaj dosť eur.

Last minute dovolenky

Hoci výber dovolenky na poslednú chvíľu predstavuje vo väčšine prípadov obrovské nervy, stále viac ľudí využíva ponúky last minute dovoleniek. Jedná sa o kúpu dovolenky či zájazdu tesne pred odchodom, čím sa ale značne zužuje výber. Ak zvolíte last minute, tak sa budete musieť uspokojiť s tým, čo príde. O akú zľavu pôjde sa odvíja od voľných kapacít a tiež od cestovných kancelárií, pretože každá to má inak.

Mnoho ľudí, ktorí sa spoliehajú na last minute je vo finále sklamaných, pretože tie cenovo najvýhodnejšie dovolenky a zájazdy sú už vypredané. Vychytať správny okamih kúpy je preto nevyhnutnosťou. V posledných rokoch sa nám do pamäti vryl aj pojem super last minute. Takto sú označené zájazdy, ktoré si môžete zakúpiť na letisku a to naozaj len pár hodín pred odletom. Či už ide last minute alebo jeho extrémny variant super last minute, tak v oboch prípadoch je táto kúpa zájazdu vhodná skôr pre tých, ktorí si nemôžu dovoliť plánovať dovolenku s časovým predstihom a sú tak k výberu zájazdu veľmi flexibilný.

5/5 - (1 vote)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *