Tuniská kuchyňa

Tunisko bolo už od staroveku miesto, kde sa pretínali obchodné cesty a stretávali ľudia rôznych kultúr. V Tunisku sa často používali rôzne exotické korenia (šafran, rasca, paprika, čierne korenie, koriander, horčica …), ktoré tunajší ľudia vedia dodnes rafinovane používať pri dochucovaní svojich pokrmov. Medzi Tunisanmi za stáročia zdomácneli berberské jedla, ale aj pokrmy zo stredomorí a v posledných desaťročiach zanechala na tuniských stoloch nezmazateľnú stopu aj francúzska nadvláda nad týmto severoafrickým štátom. Preto je dnes tuniská kuchyňa taká rozmanitá.

Tuniská kuchyňa

Harissa – veľmi ostrá pasta

Asi najtypickejšou tuniskou surovinou je harissa a kuskus. Harissa je palivá pasta vyrobená z rozdrvených pálivých paprík, cesnaku a zmesi korenia. Tunisania harissu používajú na zvýšenie pikantnosti do mäsa i zeleninových pokrmov alebo ju jedia samotnú len s chlebom ako predjedlo. Posledný variant môže byť pre netrénovaný európsky jazýček nemilou skúsenosťou, pretože harissu je naozaj nepredstaviteľne ostrá. Môžete ju zohnať v každom obchode s potravinami a pokiaľ sa rozhodnete túto špecialitu priviesť domov ako netradičný darček svojim blízkym hľadajte harissu pochádzajúcu z oblasti Cap Bon, tá je podľa miestnych najlepšia.

Kuskus (Couscous)

Kuskus je považovaný za tuniské národné jedlo. Táto krupica z pšenice sa najčastejšie používa ako príloha k hlavnému jedlu, ale Tunisania poznajú stovky spôsobov príprav kuskusu. Jedia ho so zeleninou (mrkva, tekvica, paradajky, cukety) a ak majú príležitosť pridávajú aj hydinové, hovädzie alebo jahňacie mäso. Výnimkou nie sú ani ryby. Tuniskou špecialitou je farbenie kuskusu na oranžovo, kuchárky to dosahujú pridaním tekvice pri jeho výrobe. Aj keď sa vo väčšine sveta kuskus pripravuje z instatného polotovaru, Tunisania si stále potrpia na domácu prípravu.

Placky Tabouna a taštičky Brik

Súčasťou každodenného jedálnička je aj pečivo. V mestách prevažujú bagety francúzskeho štýlu, ale na vidieku sa stále vyrábajú tradičné placky tabouna okorenené anízovú zmesou. Vďaka tureckému vplyvu si dnes môžete na tuniských uliciach pochutnať na všadeprítomných listových taštičkách Brik. Brik sa plní všetkým čo Vás len môže napadnúť: mäsom, vajíčkom, zeleninou, plodmi mora, ale aj sladkými mandľami, sezamom a medom. Tradičné tuniské zákusky sú rovnako ako v iných arabských krajinách naozaj sladké, podľa našich zvyklostí až presladené. Pri ich výrobe sa v hojnej miere používa med a rôzne druhy orechov.

Mäso v Tunisku

Mäso si Tunisania doprajú kedykoľvek k tomu majú príležitosť. Na tuniských stoloch nájdete kuracie, hovädzie, jahňacie, baranie, ale aj ryby a plody mora. Na juhu krajiny môžete ako špecialitu ochutnať ťavie mäso. V celej krajine je potom obľúbený Marak, čo je dusené jahňacie, ktoré francúzskym kolonizátorom natoľko zachutilo, že je dnes bežne vareným jedlom i vo Francúzsku. Ryby sa v Tunisku pripravujú veľmi jednoducho, najčastejšie sa len ugrilujú s troškou soli a citrónovej šťavy. V turistických rezortoch sa k jedlu podáva aj bravčové, ktoré pochádza z tuniských divokých prasiatok. Jesť bravčové mäso miestnym zakazuje nielen moslimská viera, ale aj tuniské zákony.

Nápoje a alkohol

Pri prechádzke po ktoromkoľvek z tuniských miest narazíte na každom rohu na kaviareň. Tunisania si nedokážu popoludňajšiu siestu predstaviť bez šálky horúcej kávy alebo silného čierneho čaju s mätou. Samozrejmosťou je aj všadeprítomná vodná fajka s veľkým výberom ochutených tabakov tzv. Šiša. Okrem toho tu môžete skúsiť aj čaj s píniovými orieškami alebo mandľami. Nákup alkoholu nie je v Tunisku problém. Predáva sa nielen v hoteloch, ale i v mnohých obchodoch a reštauráciách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *