Bulharská kuchyňa

Bulharská kuchyňa je veľmi chutná a rozmanitá, preto budete s výberom miestnych špecialít určite spokojní. Milo prekvapení budú najmä tí, ktorí Bulharsko už v minulosti navštívili, pretože od tej doby sa úroveň stravovacích zariadení i kvalita samotných pokrmov rapídne zlepšila. Naviac aj počet reštaurácií a krčiem najrôznejšieho typu sa nápadne zvýšil, preto vám môžu ponúknuť príslušný komfort vrátane špecialít, charakteristických pre tú ktorú oblasť.

Bulharská kuchyňa

Príjemné pre turistov tiež je, že ceny jedál v reštauráciách sú veľmi mierne, teda stravovať sa počas dovolenky v reštauráciách nie je nijak výrazne finančne nákladné. Veľakrát to vyjde na rovnako alebo dokonca i lacnejšie zabezpečiť si v Bulharsku len ubytovanie a stravovať sa na vlastnú päsť. To ale neplatí v hotelových reštauráciách alebo v reštauráciách medzinárodných reťazcov, tam sú ceny pochopiteľne vyššie.

Bulharská kuchyňa

Bulharská kuchyňa používa veľa zeleniny a ovocia pripraveného na rôzne spôsoby. Najmä melónov je v letných mesiacoch všade dostatok, na jeseň melóny vystriedajú tekvica a hlávky kapusty. Veľmi obľúbené sú bulharské paradajky. Raňajky nie sú pre tamojšie obyvateľstvo príliš dôležité, ich deň začína šalátom, ktorý slúži ako doplnok k tradičnému destilátu, teda neodmysliteľnej časti hlavného jedla. Hotely sú ale na zahraničných milovníkov raňajok dobre pripravené, teda nemusíte mať obavu, že ako turista dostanete najesť až v poludní. V každom prípade si môžete aj po ceste mestom zakúpiť niečo na jedenie, a to tradičné pečivo, známe pod názvom Banič alebo Mekiza. Oba druhy sú plnené kozím syrom. Hlavné jedlo nebýva doplnené prílohou, bulhari k nemu jedia obvykle chlieb.

Bulharskej nápoje

K dobrému jedlu patrí aj obľúbená pálenka. Vybrať si môžete z najrôznejších druhov ovocných destilátov, z ktorých najobľúbenejší je slivovica, s názvom Trojanska slivova. Tradičným nápojom je tiež víno. Tradícia pestovania vína je stará päť tisíc rokov a o víne z Thrákie sa zmieňuje už Homér vo svojich eposoch Illias a Odyssea. V súčasnosti ponúka Bulharsko veľkú škálu rôznych vín, medzi červenými dominujú vína z Melníka, Vidinu, Suchindolu alebo Sungurlare, medzi bielymi sú vyhlásené značky Gamza, Mavrud, Pamid a Misket, u nás známy ako muškát.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *