Francúzska kuchyňa

Francúzsko je vo svete gastronómie bezpochyby jedničkou, pretože kde inde môžete ochutnať 400 druhov syrov a 500 druhov jedál z plodov mora? Na trhoch a v malých útulných obchodoch vždy zoženiete kvalitné a čerstvé suroviny a na tom nič nezmení ani zrýchľujúci sa životný štýl Francúzov a rozmach rýchlych občerstvení a hypermarketov.

Francúzska kuchyňa

Francúzska kuchyňa

Francúzska kuchyňa je plná pokrmov z rýb a morských plodov, rovnako je ale obľúbené aj mäso a to najmä jahňacie, hovädzie, baranie, teľacie ale aj hydinové a zverina. Francúzi majú tiež veľmi radi zeleninu, v hojnej miere predovšetkým konzumujú listový špenát, artičoky, čakankové puky, tekvicu, mrkvu a baklažány. Francúzska kuchyňa je výborná aj vďaka kombináciám vybraného korenia, často využíva napríklad rozmarín, bazalku, estragón. Ako častá ingrediencia sa pri varení používa aj víno na zvýraznenie chuti, prípadne koňak na flambovanie. Popíjanie vína dopĺňajú kvalitné francúzske syry a čerstvá bageta. Za gurmánske francúzske pokrmy sú považované slimáky a žabie stehienka.

Každý región má navyše svoju typickú kuchyňu. Na severe v chladnejších oblastiach, kde dominuje mliečna výroba, je základom stravy najmä maslo, smotana a syry. Smerom na Juh sa hojne využíva husacie a kačacie sadlo, hľuzovky, gaštany a orechy. Stredozemné francúzska kuchyňa nezaprie vplyv Španielska a Talianska, vo veľkom obsahuje olivový olej, cesnak, papriky a paradajky.

Tradičné francúzske jedlo obsahuje minimálne tri chody. Predjedlá tzv. les entrées alebo hors d’oeuvre zahŕňajú pokrmy z vajec, šaláty, polievky alebo miestne charcuterie (čo je nakrájaná šunka alebo klobása). Ako hlavné chody tzv. les plats sa servírujú ryby alebo mäso, často poliate omáčkou, prílohu tvorí ryža, zemiaky alebo cestoviny a zelenina. Syry sú podávané pred dezertom, ktorým je často napríklad ovocný koláč, Souffle alebo sorbet.

Francúzske reštaurácie sú veľmi rozmanité. Tie malé a najobyčajnejšie (zvyčajne rodinné) ponúkajú domácu kuchyňu, miestne syry a dezerty, pochádzajúce často z neďalekého cukrárstva. Víno je tu obyčajne servírované v karafách, ale môžete si kúpiť aj fľašové víno.

Veľmi obľúbené sú Brasseries – rušné reštaurácie, ktoré ponúkajú obmedzené menu a často mávajú otvorené až pomerne neskoro do noci. Typickým nápojom je tu pivo, slovo brasserie totiž znamená piváreň. K jedlu ponúka najmä steak a hranolky, studené mäsové nárezy a syry.

Najlepšiu úroveň majú samozrejme prvotriedne reštaurácie, ktoré varia tradičnú francúzsku kuchyňu. Ceny v nich sú síce vyššie, ale zvyčajne býva v ponuke aj menu za pomerne prijateľnú cenu, najmä v čase obeda. Niektoré sa špecializujú na moderné pokrmy, iné na regionálnu kuchyni či na dary mora, jedno ale majú všetky spoločné – ponúkajú veľký výber vín a niektoré zamestnávajú aj someliera, ktorý vám poradí s voľbou vína.

A potom sú tu kaviarne, kde môžete celé hodiny popíjať kávu či pivo, dať si plnenú bagetu a pozorovať okolie.

Víno vo Francúzsku

Francúzske vína sa vplyvom rozmanitého podnebia dosť odlišujú, ale vo všeobecnosti možno povedať, že vinice na severe vyrábajú výborná biele vína a vinohrady na juhu zase prvotriedne červené. Chardonnay alebo Merlot sú dostatočnou vizitkou francúzskych vín, ale sami Francúzi kladú veľký dôraz na miesto pôvodu a nie len na druh hrozna.

Rozhodne nie všetci Francúzi ale k jedlu pijú víno. V Normandii a Bretónsku sa vyrába celý rad jablčných vín a veľmi obľúbené je tiež pivo, a to predovšetkým v severnom Francúzsku
a susedné Belgicku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *